Antik dönemde “Aiolis Bölgesi” olarak anılan İzmir’in kuzeyini kapsayan bölgenin önemli antik kentlerinden Aigai, Aliağa Belediyesi tarafından turizme hazırlanıyor. Belediyemiz, 2004 yılından bu yana süren Aigai Arkeolojik kazılarını destekleyerek Aliağa’yı doğa ve tarih turizminde öne çıkaracak.
Halen yılda 15 bin tarih ve arkeoloji meraklısının ziyaret ettiği Aigai Antik kentinde devam eden arkeolojik kazıların desteklenmesi ve çeşitli turizm yatırımlarının yapılmasını içeren protokol, Aliağa Belediyesi, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Aigai Kazı Başkanlığı arasında 12 Ağustos 2020 tarihinde imzalandı. Aliağa Belediye Başkanlık makamında gerçekleşen protokol imza törenine; Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak ve Aigai Arkeolojik Kazı Başkanı, Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin katıldı.
Protokol kapsamında Aliağa Belediyesi 2023 kazı sezonu sonuna kadar Antik Kente destek verecek. Protokol ile kazı çalışmaları desteklenecek ve Antik Kentin Çevre Düzenlemesi ile Ziyaretçi Karşılama Merkezi proje çalışmaları ile projelerin tamamlanmasını müteakip uygulamaları yapılacak.
Aliağa’nın yurtiçi ve yurtdışında tanıtımı için çok önemli bir proje olan Aigai Antik kenti destek projesi Aliağa’ya sadece 15 km mesafede bulunuyor. Aigai, Aliağa ile aynı coğrafyada tarihi ve kültürel bağları olan, tarih boyunca Aliağa ve çevresiyle etkileşim içinde olan bir antik kent.
Proje ile ziyaretçilerin Aigai’ye daha düzenli gelmesi planlanarak tarih ve doğa turizmininin canlandırılması, köylerimizin ekonomisinin güçlendirilmesi ve ülkemize tanıtım ve ekonomik anlamda katkıda bulunmak amaçlanıyor.
AİGAİ ANTİK KENTİ
Aliağa’nın yaklaşık 15 kilometre yakınında bulunan Aigai, Herodot’un bahsettiği Batı Anadolu’daki 12 Aiol kentinden biridir. Çevreye hâkim bir konumdaki kayalık bir tepe üzerinde bulunan kentin tarihi, M.Ö. 8.yüzyıla kadar uzanıyor. M.S. 17 yılındaki depremde büyük ölçüde hasar gördüğü ve onarım geçirdiği, Helenistik dönemde ise önemli bir ticari merkez olduğu anlaşılan kentte 2004 yılından itibaren günümüze kadar kazı çalışmaları Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin Başkanlığında kapsamlı olarak yapılıyor. Surları arazinin durumuna göre inşa edilmiş olan Aigai Antik Kenti’nde, surlar içinde üç katlı agora ve bu yapıyı taşıyan duvarlar, meclis binası, teras duvarlı stadyum, tiyatro ve Demeter Tapınağı gibi kalıntılar görkemli şekilde bulunuyor. Antik kent yılda 15 bine yakın arkeoloji ve tarih meraklısı tarafından ziyaret ediliyor.
Projeyle İlgili Kamuoyu Bilgilendirme Bülteni İçin Tıklayınız: